Doç. Dr. Ahmet GÜL, TJOD İstanbul Şubesi; Perinatoloji Kliniği, İstanbul Bakırköy Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları EAH
ÖNEMLİ NOTLAR AMAÇ: 18-22 hafta temel fetal ultrasonografideki amaçlar şu iki ana başlıkta toplamak mümkündür:
1) TEMEL BİOMETRİK ÖLÇÜMLERİ YAPMAK 2) NORMAL YAPILARI TANIMLAMAKTIR KİM YAPMALI ?
NELERİ İÇERMELİ ? NASIL YAPILMALI ?
GİRİŞ Fetal ultrasonografi (USG) gebelik döneminin farklı dönemlerinde farklı amaçlar için yapılmaktadır ve günümüzde obstetrik bakım ve izlemin temel bir parçası olmuştur . En sık yapılma nedenlerini aşağıdaki gibi özetlemek mümkündür: Fetal USG genel amaçlar;
18-22 hf Fetal USG’deki temel amaç ise şunlardır:
Bu amaçlara ulaşmak için yapılan 18-22 hf temel fetal ultrasonografi şu iki ana başlıkta toplamak mümkündür:
Bu temel çalışmada normalden farklı bir bulgu tespit edilmesi halinde ek biometirk ölçümler, fetal sistemlerin çalışılması, maternal-fetal Doppler ve fetal ekokardiografi yapılması ya da konsülte edilmesi gerekebilmektedir. Temel fetal USG kime, kimler ve nasıl yapılmalı sorularına yanıtlar ve sınırıları uzun yıllar net tanımlanmamıştır. Buna yönelik çalışmalar ve klavuzlar Türkiye Maternal Fetal Tıp-Perinatoloji Derneği 2005, Amerikan Kadın Doğum Birliği (ACOG) 2007, İngiliz Kadın Doğum Birliği (RCOG) 2007 (2008 güncelleme) ve Ocak 2011 yılında da Kadın Doğumda Uluslararası Ultrasonografi Birliği (ISUOG) tarafından yayınlanmıştır1-6. Günümüzde ISUOG tüm dünyada ortak bir birlik olarak kabul edilmekte ve çok farklı ülkelerin bilim adamlarının çalışmaları sonucu ortak uzlaşma klavuzları oluşturulmaktadır. Fetal USG ile ilgili literatürde farklı sınıflandırma ve terimler kullanılmakla birlikte, genel kabul gören sınıflandırma aşağıdaki tabloda (Tablo 1) sunulmuştur:
HASTANIN BİLGİLENDİRİLMESİ: Ultrasonografi yardımı ile obstetrik muayenenin İMKAN ve SINIRLAMALARI hakkında hastaya mutlaka bilgi verilmelidir. KİME YAPILMALI ?: 18-22 hafta temel fetal USG’nin tüm gebelere yapılması önerilmektedir. KİM YAPMALI ?
NELERİ İÇERMELİ ? NASIL YAPILMALI ?
Fetal kalp aktivitesine bakılması, daha önce koryonisite belirlenmemiş ise koryonisitenin belirlenmeye çalışılması gerekmektedir. Uterin anomali açısından ve adnekslere bakılması izlem için yararlı olabilmektedir. Plasentanın görünümü ve yerleşim yeri, servikal kanal ile ilişkisi, alt segmente yerleşmiş ya da servikal kanalı kapatıyorsa plasenta previa için ve özellikle inkreata riski açısından geç üçüncü trimester döneminde tekrar değerlendirilmelidir. Amniotik sıvı subjektif, vertikal dört kadran amniotik sıvı indeksi (ASI) ve sıvının en fazla olduğu tek cep şeklinde değerlendirmek mümkündür. ASI < 5.0 cm ya da tek cep < 2.0 cm oligohidramnios, ASI > 24 cm ya da tek cep > 8.0 cm polihidramnios olarak tanımlanmaktadır. Kordonda üç damarın teyit edilmesi ise zorunlu değildir.
HANGİ BİOMETRİK ÖLÇÜMLER YAPILMALI ? BPD: Biparietal çap; HC: Baş çevresi ; AC: Karın çevresi ; FL: Femur uzunluğu, Fetal kilo Lateral ventrikül; Cisterna magna; Renal pelvisler
BPD: Biparietal çap (Resim 1)
HC: Baş çevresi (Resim 2); BPD ölçümü ile aynı planda yapılır.
AC: Karın çevresi (Resim 3)
FL: Femur uzunluğu (Resim 4)
FETAL KİLO
LATERAL VENTRİKÜL
“CISTERNA MAGNA”
![]()
FETAL SİSTEMLERİN ANATOMİK MUAYENESİ Fetal anatomik muayenede görülmesi gereken temel anatomik yapılar aşağıdaki tabloda mevcuttur (Tablo II). Temel fetal sistemler:
Resim 8. Kranium
SPİNA-VERTEBRALAR Tüm spinalar-vertebralar ve cilt bütünlüğü sagital ve transvers kesitte görüntülenmelidir. Koronal kesit zorunlu değildir.
KALP-TORAKS Fetal pozisyon ve kardiak situs ilişkisi, toraks, akciğerlerde kist-kitle olmadığı, pelvral ve perikardial efüzyonun bulunmadığı, kalp/toraks oranı < 1/3 ve kalbin 2/3’nün ise sol hemitoraksa yerleşimli olduğu, aksın 45 + 20 derece sola, kalp ritmi 120-160 + 10 /dk sinus ritmi olduğu teyit edilmelidir. Temel kalp kesiti olarak dört kadran-odacık çalışılması beklenmektedir. Sol ve sağ ventrikül çıkışları zorunlu değildir ancak mümkün ise bakılması önerilir. Üç damar-trekea (3VT) kesitinde inceleme şu aşamada önerilmemektedir.
BATIN Mide boyut-yerleşimi ve viseral situs, kordonun batın ön duvar girişi, böbrekler ve mesane görüntülenmelidir. Bağırsakların dilate olmadığı teyit edilmelidir.
EKSTREMİTELER Her iki üst ve alt ekstremite incelenmelidir. Her iki femur, tibia, fibula, ayaklar ve humerus, ulna, radius ve eller görüntülenmelidir. El ve ayak parmaklarının sayılması zorunlu değildir.
ÖZET: Ultrasonografi bulgularını özetlenmesi, anormal bir bulgu var ise tanımlanması ya da konsültasyon isteminin belirtilmesi ve izlem planı not edilmesi önerilmektedir.
Tablo III. Fetal ultrasonografi bulgularının kayıt edilmesi ÖZET : USG bilgilerinin kayıt edilmesi
ISUOG USG Formu:
KAYNAKLAR 1. Salomon LJ et al. Practice guidelines for performance of the routine mid-trimester fetal ultrasound scan. Ultrasound Obstet Gynecol 2011; 37: 116–126.
|